Τηλεοπτική Συνέντευξη Παν. Χειλά (31.05.2023)

2023-05-31

⚜️ Ερώτηση δημοσιογράφου: Αρχικά ποιος φταίει που από το 1936 η δεξαμενή δεν έχει αλλάξει;

Κύριε Τζιούβελη καλησπέρα σε εσάς και στους τηλεθεατές σας. Χαίρομαι που με την ερώτησή σας τονίζετε τη διαχρονική ευθύνη των ανθρώπων, που τόσα χρόνια είχαν στα χέρια τους το τιμόνι του Δήμου Καλαμάτας, και ειδικότερα των πολιτικών προϊσταμένων της ΔΕΥΑΚ και των διευθυντών των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας. Αυτοί είναι και οι υπεύθυνοι, αν με ρωτάτε. Σήμερα, ήρθε να προστεθεί ακόμα ένας υπεύθυνος, με διπλό πολιτικό ρόλο μάλιστα, το ρόλο του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ και το ρόλο του δημάρχου Καλαμάτας, ο κ. Βασιλόπουλος. Ο κ. Βασιλόπουλος είναι σήμερα ο καθ' ύλην αρμόδιος για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας αυτές τις μέρες.

Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα δεν αποτελεί έκπληξη, ούτε είναι ένα απρόοπτο συμβάν. Η Καλαμάτα γνωρίζουμε όλοι ότι υδρεύεται από τις πηγές του Πηδήματος. Η συγκεκριμένη δεξαμενή βρίσκεται εκεί από το 1936 και βρίσκεται σε ύψος περίπου 145 μέτρων. Η δεξαμενή αυτή έχει ρόλο, λόγω ύψους, να δίνει την απαιτούμενη υδροστατική πίεση στο δίκτυο ύδρευσης. Από εκεί φεύγουν δύο αγωγοί. Ο Φ-300 προς τη Μεσσήνη και ο Φ-600 προς την Καλαμάτα. Όλοι γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη δεξαμενή κατέρρευσε λόγω παλαιότητας, και λόγω έλλειψης συντήρησης. Δεν είχαμε δηλαδή, κάποιο έκτακτο καιρικό ή φυσικό φαινόμενο. Δεν έχει γίνει ποτέ μελέτη στατικότητας στη δεξαμενή αυτή από το 1936;

Γιατί εάν έχει γίνει μελέτη στατικότητας και καταλληλότητας, και ο αρμόδιος μηχανικός ή ο αρμόδιος διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών που την υπέγραψε, είπε στο λαό της Καλαμάτας ότι η δεξαμενή αυτή είναι εντάξει, μάλλον θα πρέπει οι συνδημότες μας να το γνωρίζουν. Να τονίσουμε ότι είναι τόση η αδιαφορία και η εγκατάλειψη τόσα χρόνια, που δεν υπάρχει προσβάσιμος δρόμος προς τη δεξαμενή αυτή και ότι βρίσκεται απροστάτευτη εντελώς σε ένα ύψωμα στη μέση του πουθενά μέσα στα καλάμια. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Να μην επεκταθώ περισσότερο, ο νόων νοείτο.

Επίσης, να τονίσουμε ότι διαρκώς οι κάτοικοι του Πηδήματος ενημέρωναν τους αρμόδιους φορείς για την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης δεξαμενής, όπως και για την επικινδυνότητα του παλαιωμένου κεντρικού αγωγού Φ-600. Οι βλάβες στον αγωγό Φ-600 είναι συνεχείς. Καταγράφει συνεχώς διατρήσεις και είναι λογικό λόγω παλαιότητας. Αυτός είναι και ο λόγος που έπρεπε να είναι ήδη ολοκληρωμένος ο νέος αγωγός Φ-800 από το 2020. Ένα ακόμα έργο της δημοτικής αρχής του κ. Βασιλόπουλου που δεν υλοποιήθηκε ποτέ παρά τις διαβεβαιώσεις του νυν δημάρχου Καλαμάτας και προέδρου της ΔΕΥΑΚ. Το συγκεκριμένο έργο, επειδή γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται η παρούσα δημοτική αρχή να το υλοποιήσει, το έχουμε κοστολογημένο στο πρόγραμμά μας στη σελίδα 6. Ορίστε σας το παραδίδω με αίσθημα ευθύνης.

⚜️ Ερώτηση δημοσιογράφουΓιατί τόσα χρόνια δεν έχει κατασκευαστεί μία εφεδρική δεξαμενή;

Διότι οι άνθρωποι οι οποίοι ήταν τόσα χρόνια υπεύθυνοι, και είχαν την αρμοδιότητα και την τεχνογνωσία για την εισήγηση των απαιτούμενων τεχνικών έργων στους πολιτικούς τους προϊστάμενους στο Δήμο Καλαμάτας, είχαν αλλού το μυαλό τους. Μάλλον δεν τους ενδιέφερε και τόσο η ασφαλής ύδρευση της πόλης μας. Υπήρχαν άλλα πιο ενδιαφέροντα και προσοδοφόρα πράγματα για να ασχοληθούν εντός το Δήμου Καλαμάτας. Αλλά αυτό είναι μια προσωπική μου εκτίμηση.

⚜️ Ερώτηση δημοσιογράφουΕσείς αν ήσασταν δημοτική αρχή τι θα κάνατε;

Είμαστε η επόμενη δημοτική αρχή. Και επειδή πιστεύουμε στη σταθερότητα και στην ιδιωτική πρωτοβουλία - στον τουρισμό, στην εστίαση και στην επιχειρηματικότητα - ευθύνη μας είναι όλες οι νευραλγικές υποδομές, όπως αυτές της ύδρευσης και της αποχέτευσης, του οδικού δικτύου και του ηλεκτροφωτισμού κατ' ελάχιστο να λειτουργούν με ασφάλεια. Και να λειτουργούν με όρους 2030. Τη δεδομένη στιγμή που μιλάμε, ευθύνη μας είναι οι πολίτες του Δήμου Καλαμάτας να είναι πλήρως ενημερωμένοι πριν πάνε στην κάλπη του Οκτωβρίου. Αυτός είναι και ο λόγος που καλούμε κάθε σώφρων πολίτη του δήμου μας, να σταθεί δίπλα μας, να παραλάβει το πρόγραμμά μας από τα γραφεία μας, Σφακτηρίας 18 στην Καλαμάτα, για να αποκτήσει ιδίοις όμμασι, πλήρη και σαφή εικόνα για τη σοβαρότητα την οποία εκπροσωπούμε ως συνδυασμός και ως παράταξη.

Και καλούμε τους επιστήμονες, τους νέους, τους επιχειρηματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανθρώπους τους τίμιους, δίπλα μας. Καλώ όλους και όλες εσάς να θέσετε υποψηφιότητα ως Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και ως Πρόεδροι Κοινοτήτων με τη Νέα Δυναμική, ώστε το 2023 να τα αλλάξουμε όλα προς το καλύτερο.

Κλείνοντας, λόγω των ανωτέρω, καταθέτω με τρόπο κατηγορηματικό και ξεκάθαρο προς τους πολίτες του Δήμου Καλαμάτας, ότι η Νέα Δυναμική και εγώ προσωπικά, αποκλείουμε κάθε πολιτική συνεργασία με την παράταξη Τζαμουράνη, τόσο πριν, όσο και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.