Συνάντηση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Καλαμάτας με τον Υπ. Δήμαρχο Παν. Χειλά

2023-02-21

⚜️ Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου 2023, στα γραφεία της παράταξης "Νέα Δυναμική" στην οδό Σφακτηρίας 18 στην Καλαμάτα, όπου συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα των σχολείων και της εκπαιδευτικής κοινότητας με τον Νέο Υπ. Δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Χειλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Καλαμάτας εκπροσωπεί πάνω από 25.000 γονείς και ότι η προσφορά της στην εκπαιδευτική κοινότητα, αναγνωρίζεται εμπράκτως από τις επιτυχημένες δράσεις που διοργανώνει τακτικά στην πόλη μας. 

⚜️ Η Ένωση Γονέων τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε τρεις πυλώνες: α) την ενδυνάμωση των σχέσεων, β) την υγιεινή & την ασφάλεια, και γ) τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης, τονίστηκε ότι στις πρόσφατες επισκέψεις που πραγματοποίησαν μέλη της σε τουλάχιστον δέκα σχολεία της πόλης, διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση σε αυτά είναι κακή, όπως έχει ήδη αναφερθεί σε σχετικό δελτίο τύπου το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Ένωσης. Μάλιστα, τόνισαν ότι μετά τις αυτοψίες, αφού τις κατέγραψαν, συνέταξαν μια τεχνική έκθεση 150 σελίδων, την οποία απέστειλαν στους αρμοδίους φορείς - με την Επιθεώρηση Εργασίας και το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας να τους απαντούν, σε αντίθεση με το Δήμο Καλαμάτας

⚜️ Οι επισκέψεις στα σχολεία έγιναν για να διαπιστωθούν οι ελλείψεις σε θέματα που αφορούν στην υγιεινή και την ασφάλεια. Η γενική εικόνα που αποκόμισαν ήταν αυτή που περίμεναν έτσι και αλλιώς, σχολιάζοντας πως αποτελεί την άποψη του συνόλου των γονέων της Καλαμάτας, δηλαδή ότι η κτιριακή υποδομή των σχολείων της πόλης βρίσκεται πολύ μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών. Χαρακτηριστικά ανέφεραν προβλήματα με υγρασία, χώρους υγιεινής που έχουν να ανακαινιστούν για δεκαετίες γεμάτους μούχλα, σπασμένα πλακάκια και πόρτες, κτήρια άβαφα για πολλές δεκαετίες, τοίχους με ρωγμές και πολλά ακόμα. 

⚜️ Η Ένωση Γονέων πρότεινε να δημιουργηθεί Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας στο Δήμο Καλαμάτας που θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με θέματα που θα αφορούν στα σχολικά κτήρια, κάτι που θα βελτιώσει την κατάσταση των σχολείων. Επίσης, τονίστηκε ότι η Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Καλαμάτας δεν λαμβάνει χρηματοδότηση από δημοτικούς πόρους για τις δράσεις της και ότι ο νέος Δήμαρχος Καλαμάτας θα πρέπει να υποστηρίξει ουσιαστικά και ολοκληρωμένα τις δράσεις της.


⚜️ Ο νέος Υπ. Δήμαρχος Καλαμάτας άκουσε χωρίς διακοπή όλα τα ζητήματα που τέθηκαν από την Ένωση Γονέων και τόνισε τα ακόλουθα:

1. Το νέο οργανόγραμμα διοίκησης του Δήμου Καλαμάτας από τη "Νέα Δυναμική" εκτός των άλλων περιλαμβάνει δύο τομείς. Τον τομέα 2:  Πολεοδόμησης, Συντήρησης Υποδομών, Τεχνικών Έργων & Συγκοινωνιών, και τον τομέα 5: Παιδείας, Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Αθλητισμού. Τα τμήματα στους τομείς αυτούς είναι σε θέση να επιληφθούν όλων των ανωτέρω ζητημάτων αποτελεσματικά.

Τομέας 2: Πολεοδόμησης, Συντήρησης Υποδομών, Τεχνικών Έργων & Συγκοινωνιών

 • Τμήμα Κτηματολογίου, Χωροταξίας & Πολεοδομικού Σχεδιασμού
 • Τμήμα Μελετών Τεχνικών Έργων & Σχεδίασης Κατασκευών
 • Τμήμα Ελέγχου & Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών
 • Τμήμα Ανάπτυξης Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας
 • Τμήμα Ανάπτυξης & Συντήρησης Κτιριακών Υποδομών & Οδοποιίας
 • Τμήμα Ταχείας Ανταπόκρισης Βλαβών & Επιδιόρθωσης

Τομέας 5: Παιδείας, Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Αθλητισμού

 • Τμήμα Πλήρους Υποστήριξης της Παιδείας & των Εκπαιδευτικών Βαθμίδων
 • Τμήμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Επιστημονικής Καθοδήγησης
 • Τμήμα Υποστήριξης Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης & Δια Βίου Μάθησης
 • Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης
 • Τμήμα Σχεδιασμού Σύγχρονων Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων & Αναψυχής
 • Τμήμα Ανάπτυξης & Διάχυσης Αθλητικών Δραστηριοτήτων & Σπορ

2. Η ολοκλήρωση της αντιπυρικής προστασίας των σχολείων απαιτεί μελετητική ωριμότητα και νομιμοποίηση όλων των αδειοδοτήσεων λειτουργίας των σχολικών συγκροτημάτων. Εκτός από τη μία μελέτη που είναι ήδη έτοιμη, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων τόνισαν ότι ο φάκελος ένταξης του έργου απαιτεί δύο ακόμα μελέτες για να είναι πλήρης. Ο Παν Χειλάς απάντησε ότι αυτό έχει σχεδιαστεί να το αναλάβει πλήρως η "Εταιρεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Ωρίμανσης Μελετών", το νέο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου του Δήμου Καλαμάτας #2023. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα λύνει το εργαλείο αυτό

⚜️ Ο νέος Υπ. Δήμαρχος Καλαμάτας δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου Καλαμάτας ότι θα επιδιώξει εκ νέου θεσμική συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παν. Νίκα στην Τρίπολη το αμέσως επόμενο διάστημα, για να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, διεξοδικά οι τεχνικές και οι χρηματοδοτικές λύσεις στα προβλήματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους της Ένωσης Γονέων του Δήμου Καλαμάτας. 

🔗 Δείτε το άρθρο στο kalamatajournal, στο kalamatatimes, στο messinia24 και στο Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων