Πολιτική και Νέα γενιά

2023-05-03

⚜️ Όταν αναφερόμαστε στους νέους και στην πολιτική, ουσιαστικά αναφερόμαστε σε δυο πόλους, και συγκεκριμένα σε δυο ομώνυμους πόλους, οι οποίοι σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής απωθούνται. Αυτή η έννοια έχει υιοθετηθεί μέσα από την άποψη κυρίως των μεγαλύτερων ηλικιακά πολιτών στην Ελλάδα, οι οποίοι θεωρούν ότι η σχέση των νέων με την πολιτική είναι μια σχέση που διακατέχεται από οργή με αποτέλεσμα να καταλήγει στην απάθεια και στην απόρριψη.

⚜️ Η Νέα γενιά συχνά-πυκνά βάλλεται από αόριστους άδικους χαρακτηρισμούς, όπως ανιστόρητη, απολιτική ,παθητική ή και απαθής στα μεγάλα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών. Ακούμε συχνά ότι η νέα γενιά περνά τον περισσότερο χρόνο της στο διαδίκτυο, δηλώνει αδυναμία πολιτικής σκέψης και παρακολουθεί αδύναμη και απρόθυμη να παρέμβει παρά την ορμή, την ενέργεια, τον ενθουσιασμό και την επαναστατικότητα που διακατέχει το πνεύμα και τη σκέψη ενός νέου.

⚜️ Κοιτάζοντας, όμως, καλύτερα με μια πιο ανοιχτή και αντικειμενική ματιά, θα μπορέσουμε να δούμε πως οι νέες και οι νέοι, καθώς και η πολιτική κινούνται γύρω από μύθους που καταρρίπτονται. Οι νέοι τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες μέσα από τη δημιουργία ομάδων, ώστε να συμμετέχουν δημιουργικά στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι. Η νέα γενιά δε μένει στο περιθώριο των εξελίξεων. Γίνεται και πάλι ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας και αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν, διαμαρτύρεται δικαιολογημένα, αντιδρά σε στρεβλές αντιλήψεις και ζητά το δικαίωμα στα όνειρά της. Η Νέα γενιά ζητά την ευκαιρία της.

⚜️ Η ενασχόληση των νέων με την πολιτική φαίνεται πως δεν είναι μόνο ευεργετική βραχυπρόθεσμα, αλλά δημιουργεί μια βάση για ισχυρή πολιτική δέσμευση στο μέλλον. Η νέα γενιά συνειδητοποιεί ότι είναι οι ηγέτες του σήμερα και με αυτήν την έννοια έχουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στο πώς θα μοιάζει το δικό τους μέλλον σε λίγα χρόνια από σήμερα. Οι νέοι είναι μια δημιουργική δύναμη, μια δυναμική πηγή καινοτομιών ,καθώς η νεολαία αναμφίβολα σε όλη την ιστορία συμμετείχε και συνέβαλε σε μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

⚜️ Οι μύθοι, λοιπόν, της πολιτικής απάθειας και της αποπολιτικοποίησης υπονομεύονται από την πολιτική πραγματικότητα και τις τρέχουσες εξελίξεις. Οι νέοι δεν είναι παθητικοί πολίτες. Προβληματίζονται για τα πολιτικά ζητήματα, και ζητάνε μια σχέση εμπιστοσύνης με την πολιτική. Οι νέοι επιστρέφουν. Και όταν το δυναμικότερο κομμάτι μιας κοινωνίας δηλώνει εμπράκτως «παρών» και «παρούσα», μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα καλύτερο μέλλον. Η πολιτική για να κερδίσει ξανά τη νέα γενιά πρέπει να οικοδομήσει μια νέα σχέση μαζί της.

⚜️ Ως εκ τούτου, παρακολουθώντας αυτά τα γεγονότα, οι νέοι κατανοούν την έννοια της διακυβέρνησης και των διεθνών σχέσεων από πρώτο χέρι. Συνακόλουθα, οι νέοι μπορούν να έχουν μια πρώτη ματιά για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που τους είναι πολύ χρήσιμο, καθώς κατανοούν πως αυτές οι αποφάσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή τους. Επιπλέον, τους δίνει μια πλατφόρμα για να συνεχίσουν να ασκούν πολιτικές πιέσεις για την υπεράσπιση της επαγγελματικής τους αποκατάστασης, καθώς και της ευρύτερης κοινωνικής σφαίρας. 

⚜️ Είναι στο χέρι, λοιπόν, όλων μας η πολιτική και η νέα γενιά να γίνουν δύο πόλοι ετερώνυμοι, τόσο στον τρόπο σκέψης όσο και πρακτικά, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δυναμικής.

Μπρούμας Χ. Γεώργιος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας

Νέα Δυναμική #kalamata