Παν. Χειλάς: "A presto"

2020-12-09

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας σε μόλις 1,5 χρόνο μετά τις εκλογές του 2019, αναγνωρίζει εμπράκτως την αντιπολιτευτική φωνή της περιόδου 2019-2023 και αυτό είναι ευχάριστο. Διαβεβαιώνω το σύνολο της νυν δημοτικής αρχής του κ. Βασιλόπουλου, ότι η φωνή μου παραμένει επώνυμη, δυνατή και καθαρή. Χαίρομαι, επιπλέον, που μου αναγνωρίζεται εμπράκτως πολιτική ισχύς, και ταυτόχρονα, λυπάμαι για την έκδηλη αδυναμία σας να προτάξετε πολιτικό λόγο απέναντι σε μια ισχυρή αντιπολίτευση.

Όντας σκεπτόμενος, καταθέτω ότι μια δικαστική διαμάχη για την επισήμανση της πολιτικής συνεργασίας των κ. Βασιλόπουλου (νυν δημάρχου Καλαμάτας) - κ. Κουκούτση (πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής) - κ. Μπάκα (νυν αντιδημάρχου Καλαμάτας), εντός ενός πολιτικού σώματος, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, ενδεχομένως να εξέφραζε περισσότερο ένα μέλος μιας πνευματικά αδύναμης αντιπολίτευσης, σε περίπτωση που κάποιος είναι σε θέση να αντιληφθεί τη θεσμική ισχύ με πολιτικούς όρους (πλειοψηφία - μειοψηφία). Θα υποδήλωνε μια πολιτική ατροφία, μια πολιτική ήττα στην ανταλλαγή πολιτικών επιχειρημάτων.

"Χαίρομαι εξόχως και με τιμά η εξέλιξη αυτή"
(*) Link: https://bit.ly/37GovLw (21+2 Απριλίου, 2013).

Το ευκολότερο όλων θα ήταν το αμέσως επόμενο διάστημα να καταθέσω δύο φακέλους με στοιχεία προς διερεύνηση στην εισαγγελία πρωτοδικών Καλαμάτας, με κλήση για:

 1. Διερεύνηση διαχείρισης του σκουπιδότοπου της Μαραθόλακκας τα τελευταία 10+ έτη (όροι μίσθωσης ιδιόκτητων οικοπέδων, ύπαρξη καναλιών αποστράγγισης, περιβαλλοντική αποκατάσταση χώρου αρχικής σύμβασης, ποινικές, εισαγγελικές και πολιτικές ευθύνες για τα πρόστιμα μη τήρησης των περιβαλλοντικών όρων από την Ε.Ε., συμβάσεις εργολαβίας για την αποψίλωση ιδιόκτητων εκτάσεων, αδειοδότηση χωροθέτησης της δεξαμενής πυρόσβεσης, στοιχεία επωνυμίας εργολαβιών χρήσης μηχανολογικού εξοπλισμού, χρηματική επιβάρυνση του Δήμου από την χρόνια μη κατάθεση πρότασης απαλλοτρίωσης των ιδιόκτητων εκτάσεων εκμίσθωσης, κ.λπ.).
  (*) Μη αδρανές link: https://bit.ly/36IRZsO (16.05.2020)
  (*) Νέες συμβάσεις μίσθωσης & έργου Μαραθόλακκας 2020: https://diavgeia.gov.gr/
 2. Διερεύνηση του «αγνοούμενου» όγκου κυβικών μέτρων σκυροδέματος στο Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας (υπέρβαση: +61,63%) κατά την προεκλογική περίοδο του 2019 (συγκριτικός πίνακας έγκρισης προϋπολογισμού τεχνικών έργων 2018, 2019, 2020) και εισαγγελική διερεύνηση των συμπληρωματικών συμβάσεων της περιόδου 2019-2020 για πιθανή βλάβη του δημοσίου συμφέροντος στο Δήμο Καλαμάτας. Η εισαγγελία είθισται να είναι σε θέση να ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς με νομική επάρκεια, θεσμικά και εγγράφως.
  (*) πρακτικά ΔΣ Καλαμάτας, 21/2019, (18.11.2019), ΑΠΟΦΑΣΗ 539/2019, σελ.8.

Ωστόσο, παρόλο που αυτή θα ήταν μια νομικά ηχηρή απάντηση, ενδεχομένως να ήταν παράλληλα και μια πολιτικά ασθενής λύση. Μια έκφραση πολιτικής αδιαφορίας για την επίλυση των προβλημάτων πολιτικής φύσεως στο Δήμο Καλαμάτας και ευρύτερα. Μια επικοινωνιακή νομική επικάλυψη στην πολιτική βούληση. Μια άκρατη εισαγγελική διευκόλυνση. Αυτής της ποιότητας η ελεύθερη βούληση δεν ανήκει στις πολιτικές και ηθικές μου προτεραιότητες. Άλλωστε είναι τουλάχιστον απρεπές να στερείς σε κάποιον τη χαρά που δύναται να αντλεί από την εργασία του.

Να επισημάνω, ότι λόγω ιδιότητας δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω το γεγονός ότι δεν γνωρίζω εάν η ανεξάρτητη επαγγελματική φύση της εισαγγελίας πρωτοδικών Καλαμάτας είναι και αυτεπάγγελτη ή όχι, δεν είμαι νομικός. Δεν γνωρίζω τις εισαγγελικές υποχρεώσεις. Αυτό το γνωρίζουν εκτενώς οι νομικοί κύκλοι και πολύ δε περισσότερο οι ίδιοι οι λειτουργοί της εισαγγελίας πρωτοδικών Καλαμάτας. Αυτοί γνωρίζουν καλύτερα τον τρόπο άσκησης του λειτουργήματος το οποίο υπηρετούν, και κανένας σώφρων πολίτης δεν πιστεύει ότι εκτρέπονται θεσμικά ή ότι αδρανούν, ή ότι δεν έχουν εντρυφήσει στην ανάγνωση και στην εκτενή κατανόηση της νεοελληνικής.

Ορισμένοι λανθασμένα ισχυρίζονται ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη
είναι Μυωπική,και όχι Τυφλή. Αυτό αποτελεί Ύβρις.

Θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί, ότι η εισαγγελία πρωτοδικών Καλαμάτας ξεκίνησε αυτεπάγγελτα διερεύνηση των ανωτέρω και ύστερα από εύλογο χρονικό διάστημα αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει ποινικά κολάσιμο ανακοινωθέν; Απόλυτα σεβαστή η κρίση της, βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητη αρχή είναι. Ωστόσο, τι θα συνέβαινε εάν αμέσως μετά διέρρεαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Μεσσηνίας ακράδαντα στοιχεία αναίρεσης της κρίσης της; Φαντάζεστε μετά να βγει κάποιος και να ισχυριστεί ότι η εισαγγελία είναι ακούσια ή εκούσια ανεπαρκής σε μια σειρά ζητημάτων σαφούς πολιτικής απόχρωσης; Φαντάζεστε το ουτοπικό σενάριο, η ίδια η δικαστική εξουσία να διενεργήσει αυτοκριτική θεσμικής εκτροπής; Φαντάζεστε το πλήγμα στη θεσμική της υπόσταση; Εγώ το φαντάζομαι και υποθέτω θα ήταν λυπηρό. Ενδέχεται και φαντάζομαι, δεν το γνωρίζω, δεν είμαι ειδικός. Υποθέτω, ωστόσο, ότι έγκριτοι νομικοί οι οποίοι ασκούν το λειτούργημά τους στην ελληνική και ευρωπαϊκή επικράτεια γνωρίζουν καλύτερα. Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε εξαίρετους νομικούς, οι οποίοι αντιλαμβάνονται με νομικούς όρους την έννοια της θεσμικής αποκαθήλωσης. "Πολίτες".

Να επανέλθω στα πολιτικά. Ο λόγος κατάθεσης της εν λόγω μήνυσης από τον νυν αντιδήμαρχο Καλαμάτας κ. Ιωάννη Μπάκα είναι αμιγώς πολιτικός. Ο κ. Ιωάννης Μπάκας διερωτάται αν υπήρξε ιστορικά πολιτικός θιασώτης μιας καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης. Μια ανασκόπηση των μεσσηνιακών ΜΜΕ των τελευταίων 10 ετών το αποδεικνύει προδήλως. Αυτό είναι ξεκάθαρο και δεν τίθεται υπό συζήτηση. Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ωστόσο, ταυτίζεται με τη μη μείωση των δημοτικών τελών του Δήμου Καλαμάτας και τη μη στήριξη της αναθεώρησης του ετήσιου προϋπολογισμού από την αντιπολίτευση του Δήμου Καλαμάτας.

Επίσης, είναι μια άκομψη και μη επαρκής υπόθεση προβολή ισχύος, η οποία λανθασμένα ο κ. Μπάκας πιστεύει ότι θα λειτουργήσει ως κολυμβήθρα της Σιλωάμ για την παρουσία του σε πολιτικές συγκεντρώσεις, ως εν ενεργεία αντιδήμαρχος του κ. Νίκα. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μήνυση δεν υπογράφεται, ως είθισται, από δικηγόρο. Υποθετικά μιλώντας, σε περίπτωση που ο μη υπογράφων ενάγων δικηγόρος του πολιτικού αμαλγάματος Μπάκα - Νίκα - Βασιλόπουλου ήταν ο κ. Ηλιόπουλος, πρώην αντιδήμαρχος Καλαμάτας του κ. Νίκα και νυν στενός συνεργάτης του, θα το επεσήμαινα επαρκώς, διότι όλως τυχαίως, ο κ. Νίκας στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 04/12/2020 ημέρα Παρασκευή, εισηγήθηκε τον κ. Ηλιόπουλο ως τον νομικό σύμβουλο για το Ν.Π.Ι.Δ. Πελοπόννησος Α.Ε. (ΦΕΚ 155/09-01-2008), παρότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει 4 έγκριτους έμμισθους νομικούς. Αλλά το έγγραφο που παρέλαβα δεν υπογράφεται από μέλος του δικηγορικού συλλόγου Καλαμάτας, οπότε δεν γνωρίζω.

Επομένως, εάν το επόμενο διάστημα, αποσυρθεί η εν λόγω μήνυση, οι άνωθεν πολιτικοί ομόσταυλοι, να γνωρίζουν, ότι εκτός από πολιτικά θα είναι και δικαστικά θρασύδειλοι.

Θυμίζω στους δημότες Καλαμάτας τα ακόλουθα. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 19/10/2020, και αφού είχε προηγηθεί η αποκαθήλωση των πολιτικών συνεργασιών του νυν δημάρχου Καλαμάτας κ. Βασιλόπουλου πρώτα από την πολιτική και ύστερα από την δικαστική εξουσία της ελληνικής δημοκρατίας, πήρα το λόγο εντός του πολιτικού σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και τοποθετήθηκα επί του θέματος ως οφείλω, όντας εκλεγμένος αιρετός της αυτοδιοίκησης (να σημειωθεί ότι ο κ. Ιωάννης Μπάκας επέλεξε να απουσιάζει στη συγκεκριμένη συνεδρίαση για τους δικούς του λόγους). Όσα ανέφερα από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας είχαν χρονική διάρκεια μόλις 3 λεπτών, αλλά ο πολιτικός τους αντίκτυπος ήταν επαρκής.

Δε σας κρύβω ότι κάθε φορά που παίρνω το λόγο εντός του δημοτικού συμβουλίου ανησυχώ, διότι όπως μπορείτε να δείτε στο επισυναπτόμενο βίντεο, ο κύριος δήμαρχος σηκώνεται από τη θέση του και κάνει γρήγορο βηματισμό προς την κατεύθυνση της τουαλέτας του αμφιθεάτρου «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος». Ξέρετε, υπάρχουν καλώδια στο διάδρομο του αμφιθεάτρου από τις κάμερες και τους δημοσιογράφους που βρίσκονται εκεί, και φοβάμαι μην πέσει και χτυπήσει. Εάν η γραπτή και προφορική μου πολιτική ισχύς σας κάνει να νιώθετε άβολα και αντιλαμβάνεστε ότι σας ξεπερνά κ. δήμαρχε Καλαμάτας, παραιτηθείτε, μην τρέχετε και πέσετε και χτυπήσετε πουθενά. Πολιτικός διάλογος λέγεται.

Προσωπικά είμαι περήφανος που ο πολιτικός μου λόγος ενοχλεί την εξουσία μιας κάλπικης αριστείας και καυτηριάζει πολιτικά την θεσμική αναξιοκρατία, την πολιτική υποκρισία και τον δια βίου πολιτικό βιοπορισμό. Θα συνεχίσω να αντιμάχομαι με αμείωτη ένταση τον πολιτικό ανορθολογισμό, τις πρόσφατες πολιτικά υποκριτικές «δημόσιες συγγνώμες» του κ. Ιωάννη Μπάκα, την πολιτική ανεπάρκεια και τον πολιτικό αμοραλισμό. Θα παραμείνω, σε πολιτικό επίπεδο, στρατηγικά άδικος με όλους. Με πολιτικό λόγο τεκμηριωμένων επιχειρημάτων θα παραμείνω αμετακίνητος, υπέρ της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος, και απέναντι στην κατάπτυστη πολιτική ιδιοτέλεια κουμπάρων και υποτελών.

Με πολιτικούς όρους, όπως αρμόζει σε πολιτικούς άνδρες.

Οι δημότες Καλαμάτας που με τίμησαν με την ψήφο τους, και τους οποίους ευχαριστώ θερμά για αυτό, θέλω να γνωρίζουν, και να είναι σίγουροι και σίγουρες, ότι σε πολιτικό επίπεδο, στο βαθμό που το επιτρέπει η κείμενη νομοθεσία, τα συμφέροντά τους προασπίζονται στο ακέραιο. Να γνωρίζουν ότι είμαι και θα παραμείνω η εκλεγμένη Φωνή που ΔΕ σωπαίνει και ΔΕΝ εκβιάζεται από κανέναν. Η ισχυρή αντιπολίτευση του Δήμου Καλαμάτας οφείλει, εκ του ρόλου της, να ασκεί πολιτική κριτική στα κακώς κείμενα της δημοτικής αρχής και θα συνεχίσει να το πράττει τεκμηριωμένα, θεσμικά και με σοβαρότητα.

Δεν θα εστιάσω στο γεγονός ότι με κάλεσε η αστυνομική διεύθυνσης Καλαμάτας στις 09:23 το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Κυριακή και ημέρα εκτροπής μεμονωμένου μέλους του αστυνομικού σώματος το 2008, για να μου επιδώσει την εν λόγω κλήση, ούτε ότι ο τηλεφωνικός αριθμός 2721022623, δεν είναι το γραφείο επίδοσης κλήσεων, αλλά το γραφείο του διοικητή του Αστυνομικού τμήματος. Επισκέφθηκα αυτοβούλως το πρωί της Δευτέρας, 07/12/2020 τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος Καλαμάτας και βεβαιώνω ότι αυτό ήταν ένα τυχαίο γεγονός και σε καμία περίπτωση άτυπη μεταφορά πολιτικού μηνύματος. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αποτελεί ηθική νομοτέλεια, οι αγγελιοφόροι να μην βάλλονται με οιονδήποτε τρόπο.

Διαβεβαιώνω άπαντες, ότι ο πολιτικός μου λόγος, παραμένει πύρινος και αδαμάντινος, προς όλες τις μορφές και βαθμίδες εξουσίας της ελληνικής δημοκρατίας. "A presto".

Χειλάς Θ. Παναγιώτης
www.cheilas.gr
Δημοτικός Σύμβουλος Αντιπολίτευσης Καλαμάτας

(*) τα άνωθεν αποστέλλονται προς κοινοποίηση και ενημέρωση στους ακόλουθους αποδέκτες:

 1. Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
 2. Τομέα Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
 3. Τομέα Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
 4. Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων,
 5. Μέλη δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας,
 6. Γραμματεία Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας,
 7. Γραμματεία Αστυνομικού Τμήματος Καλαμάτας,
 8. κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας,
 9. Γραμματεία Περιφέρειας Πελοποννήσου,
 10. Γενική Γραμματεία κ. Πρωθυπουργού,
 11. Έντυπα και Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.

Υ.Γ.1: Όσο επιτίθεστε στις αρχές του διαφωτισμού, θυμίζετε πεταλούδες που χτυπούν τα φτερά τους στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, και κάπου αλλού, γεννώνται τυφώνες.

Υ.Γ.2: Θα εστιάσω στο γεγονός ότι την 6η Δεκεμβρίου του 2015 υπογράφηκε μετά από 15 συναπτά έτη,στη σελίδα 36,το νέο καταστατικό της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

09 Δεκεμβρίου, 2020

(*) Παγκόσμια Ημέρα


🔗 Δείτε περισσότερα στο messinia24


⚜️ Αποτέλεσμα: Στις 18 Ιανουαρίου 2023 ο Ιωάννης Μπάκας μέσω του δικηγόρου του, ζήτησε εγγράφως από το δικαστήριο να γίνει απόσυρση και ανάκληση της μήνυσης κατά του Παν. Χειλά πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, διότι η κενότητα των ισχυρισμών του ήταν πρόδηλη και η στόχευση καθαρά επικοινωνιακή.

⚜️ Δήλωση Παν. Χειλά (18.01.2023): Ότι είπα επί λέξη το 2020, για το εάν αποσυρθεί η εν λόγω μήνυση. Δεν εκβιάζομαι πολιτικά από κανέναν. Πήγα και θα πηγαίνω στο δικαστήριο και στις κρατικές αρχές αυτοπροσώπως. Ευχαριστώ τον κ. Κατσά για τη νομική εκπροσώπηση."