Καταγραφή Προβλημάτων σε Σταματινού, Βρομόβρυση & Βελανιδιά από τον Παν. Χειλά (Φωτογραφίες)

2023-03-20

⚜️ Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του συνδυασμού Νέα Δυναμική στις περιοχές Σταματινού, Βρομόβρυση & Βελανιδιά, όπου καταγράφηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι. Επίσης, πραγματοποιήθηκε εκ νέου επίσκεψη στις περιοχές Άγριλος, Αρφαρά, Πήδημα & Άγιος Φλώρος για μετρήσεις και στοιχεία κοστολόγησης. Πιο αναλυτικά, καταγράφηκαν τα ακόλουθα ζητήματα που απασχολούν έντονα τους κατοίκους των τριών περιοχών:


  • Κοινότητα Βελανιδιάς

1. Ανάγκη άμεσης επέμβασης στην αγροτική οδοποιία μήκους 2,2 km με πλήρη φάκελο ένταξης έργου στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης (φωτογραφίες).

2. Περίφραξη του χώρου και επισκευή των γηπέδων μπάσκετ και ποδοσφαίρου (φωτογραφίες).  Διαγράμμιση στο γήπεδο μπάσκετ και επισκευή-τοποθέτηση πλαστικού χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου (5x5).

3. Ανάπλαση κοινοτικής οδοποιίας μήκους 800m και αποκατάσταση των βλαβών του οδικού δικτύου (φωτογραφίες).

4. Ανάπλαση κεντρικής πλατεία με κυβόλιθους συνολικού εμβαδού 650 τ.μ. και επιδιόρθωση στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου (φωτογραφίες).


  • Κοινότητα Βρομόβρυσης (Άνω Βρομόβρυση, Σφενδάμι, Κρασσοπούλα, Δρέμι)

1. Μελέτη αποτύπωσης των εκτεταμένων βλαβών στα 30km αγροτικού δικτύου και ένταξη στο πρόγραμμα Α.Τρίτσης για χρηματοδότηση με πλήρη φάκελο (χωροθέτηση, υψομετρικά, περιβαλλοντική μελέτη, υδρολογική μελέτη στα 3 ρέματα). 

(*) η διοίκηση του Δήμου Καλαμάτας (2019-2023) να δει τις αντίστοιχες μελέτες-προτάσεις που κατατέθηκαν για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας από το Δήμο Άργους και να κάνει τη σύγκριση για να κατανοήσει την αναποτελεσματικότητά της.

2. Ασφαλτόστρωση της κοινοτικής οδοποιίας σε μήκος 800m εσωτερικά στον οικισμό της Βρομόβρυσης.  

3. Στην περιοχή λειτουργούν 15 αδειοδοτημένες κτηνοτροφικές μονάδες από την διεύθυνση κτηνοτροφίας, καταγράφεται εκτεταμένη μελισσοκομεία, καθώς και 4 καλλιέργειες καρποφόρων (καρυδιές, καστανιές, κερασιές, αχλαδιές), καθώς και εκτεταμένη ελαιοκαλλιέργεια. 

4. Στην Άνω Βρομόβρυση η ύδρευση - άρδευση πραγματοποιείται με υδρομάστευση. Να γίνει η αξιοποίηση και η εφαρμογή της μελέτης Γεώτρησης στην Άνω Βρομόβρυση, επειδή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών η ποσότητα παρεχόμενου ύδατος είναι οριακή. Τον Αύγουστο καταγράφονται ελλείψεις στις κτηνοτροφικές μονάδες, στις καλλιέργειες και στην τυροκομική δραστηριότητα. Η σχετική πλήρης μελέτη για τη χωροθετημένη γεώτρηση είναι ήδη κατατεθειμένη στην ΔΕΥΑΚ του Δήμου Καλαμάτας.

5. Μόνιμη εγκατάσταση ενός μηχανήματος έργου (JCB) και ενός φορτηγού στην ευρύτερη περιοχή για την μόνιμη βελτίωση του οδικού δικτύου και τον καθαρισμό-διάνοιξη των ρεμάτων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης, δεδομένων των συνθηκών είναι αναγκαία η στελέχωση της "Εταιρείας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Ωρίμανσης Μελετών" με δύο επιπλέον μηχανικούς (1 μηχανικό αποκλειστικά υπεύθυνο για τα έργα οδοποιίας των 33 κοινοτήτων και 1 μηχανικό αποκλειστικά υπεύθυνο για τις κτιριακές υποδομές των κοινοτήτων).

6. Ενσωμάτωση της Βρομόβρυσης στο νέο Τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμάτας και διανομή στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, όπου θα αναγράφεται η κοινότητα (και οι υπόλοιπες) και οι δράσεις αγροτουρισμού που σχεδιάζει η "Νέα Δυναμική" να αναπτυχθούν εκεί, μέσω του Τομέα 8 και της ξεχωριστής αποκλειστικής αντιδημαρχίας Ανάπτυξης των 33 Κοινοτήτων.

7. Εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας στο Υπουργείο Οικονομικών για την κατώτερη τιμή ζώνης αντικειμενικών αξιών στα 250 € για τους ορεινούς όγκους του Δήμου Καλαμάτας.

8. Στον οικισμό "Κρασσοπούλα" παιδική χαρά και ανάπλαση προαυλίου χώρου εκκλησίας.


  • Κοινότητα Σταματινού

1. Επισκευή αγροτικής οδοποιίας μήκους 15 km και επιπλέον τσιμεντόστρωση μήκους 4 km (Σταματινού-Βελανιδιά) με ένταξη στο πρόγραμμα Α.Τρίτσης για χρηματοδότηση με πλήρη φάκελο ένταξης έργου (φωτογραφίες).

2. Ασφαλτόστρωση της κοινοτικής οδοποιίας σε μήκος 600m εσωτερικά στον οικισμό Σταματινού.

3. Εξοπλισμός του παλιού Δημοτικού σχολείου και του Κοινοτικού γραφείου με υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ανάπλαση του εξωτερικού χώρου με κυβόλιθους και αμμοβολή στην φθαρμένη πρόσοψη του κτιρίου. 

(*) να γίνει έλεγχος στατικότητας από μηχανικό

4. Ασφάλεια και επιτήρηση καλλιεργειών. Προτείνεται ο νέος πρόεδρος της κοινότητας να αναλάβει ρόλο Δασοπυροσβέστη με επιπλέον αμοιβή και όχημα από το Δήμο Καλαμάτας.

5. Στο Πελεκητό απαιτείται ανάπλαση του χώρου (πεζούλα) όπου διεξάγονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και σχετική περίφραξη για την προστασία του χώρου.

6. Απαιτείται επέκταση του δικτύου ηλεκτροδότησης (από το Πεύκο προς το Παλιοχώρι) κατά 12 κολώνες προς την κτηνοτροφική μονάδα του κ.Ηλιόπουλου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η περιοχή διαθέτει 4 κτηνοτροφικές μονάδες, καθώς και ελιές, αμπέλια & σύκα. Απαιτείται επάρκεια ύδρευσης - άρδευσης.