Αρφαρά & Θουρία (βίντεο)

2023-02-16

Ερώτηση Χειλά Παν. για τα μη επιλυμένα θέματα σε Αρφαρά & Θουρία

⚜️ Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας (15.02.2023): Απευθύνω πρόσκληση στον κύριο Δήμαρχο Καλαμάτας να ακούσει τα προβλήματα της Περιφέρειας του Δήμου Καλαμάτας. Θα μπορούσατε από το 2019 μέχρι σήμερα, να έχετε σχεδιάσει μια αντιδημαρχία, όπως σχεδιάσαμε στη Νέα Δυναμική το 2022 (Τομέας 8) η οποία να ασχολείται αποκλειστικά με την επίλυση των προβλημάτων της Περιφέρειας του Δήμου Καλαμάτας και χαιρόμαστε που την άποψη αυτή υιοθέτησε και ο κύριος Τζαμουράνης σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Κανάλι 1 Καλαμάτας πριν λίγες ημέρες. Σας θέτω τα ζητήματα των κατοίκων των Αρφαρών και της Θουρίας.


⚜️ Αρφαρά Πρόγραμμα - Νέα Δυναμική #2023

1. Ασφάλεια για τον πολίτη: Προτείνεται η τοποθέτηση καμερών στην είσοδο και στην έξοδο των οδικών αξόνων των περιοχών Αρφαρά, Πήδημα, Αγ. Φλώρος και Άγριλος με τοποθέτηση καταγραφικών στο κέντρο ελέγχου του Δήμου Καλαμάτας με τη σύμφωνη γνώμη των νέων προέδρων των κοινοτήτων. Επίσης, σύμφωνα με το νέο Νόμο 5003/Τεύχος Α'230/14.12.2023 η λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας στους ΟΤΑ ενισχύθηκε. Προτείνουμε τη δημιουργία νέων αυτοκινούμενων μονάδων δημοτικών αστυνομικών με στελέχωση ανθρώπινου δυναμικού από την περιοχή των Αρφαρών με 8-ωρο ωράριο απασχόλησης 22:00 - 06:00.

2. Οσμή στο νερό: Η βλάβη στο αντλιοστάσιο της περιοχής είναι γνωστή χρόνια τώρα. 3,5 χρόνια δεν έχετε μεριμνήσει η βλάβη αυτή να επιδιορθωθεί. Κύριε δήμαρχε, αυτή είναι μια ακόμα μη ειλημμένη πολιτική απόφαση που σας βαρύνει.

3. Νέος παιδικός σταθμός: Εξετάσαμε τη δυνατότητα δημιουργίας νέου παιδικού σταθμού στο κτίριο δίπλα από το κοινοτικό κατάστημα πηδήματος. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Τεύχους Β΄1157/04.04.2017 "Καθορισμός προϋποθέσεων για άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας, Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης (Βρεφικών - Παιδικών - Βρεφονηπιακών Σταθμών, Μονάδων Απασχόλησης βρεφών και νηπίων) από φορείς Ιδιωτικού Δικαίου, κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα" δεν πληρούνται οι απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές στο συγκεκριμένο κτίριο λόγω τετραγωνικών και διαθέσιμου εξωτερικού χώρου. Πρέπει να προχωρήσουμε σε δόμηση νέου κτιρίου στα Αρφαρά για να στεγάσουμε τον νέο παιδικό σταθμό. Το κόστος ανέρχεται στα 250,000 ευρώ μαζί με τις απαιτούμενες μελέτες. Το οικόπεδο υπάρχει στα Αρφαρά και είναι κατάλληλο.

4. Αποχετευτικό δίκτυο: Το πρόβλημα είναι γνωστό, η περιοχή είναι χωρίς αποχετευτικό δίκτυο. Κύριε δήμαρχε, αυτή είναι μια ακόμα μη ειλημμένη πολιτική απόφαση που σας βαρύνει για τη μη κατάθεση σχετικού φακέλου ένταξης του έργου αυτού.

5. Αγροτική οδοποιία: Ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιφέρειας του Δήμου Καλαμάτας. Το πρόβλημα γνωστό, η λύση γνωστή, το χρηματοδοτικό εργαλείο γνωστό. Το πολιτικό κενό εμφανές.

6. Ανανέωση χλοοτάπητα γηπέδου: Το γήπεδο χρειάζεται ανανέωση του φυσικού χλοοτάπητα, υδραυλική μελέτη για να μη συγκρατεί όμβρια ύδατα και ένα αντίστοιχο μικρό τεχνικό έργο.


⚜️ Θουρία - Πρόγραμμα - Νέα Δυναμική #2023

1. Περισυλλογή και απομάκρυνση των απορριμμάτων στην περιοχή του γηπέδου.

2. Ασφαλτοστρώσεις κοινοτικών δρόμων & ενίσχυση αγροτικής οδοποιίας.

3. Νέο αντιπλημμυρικό έργο ψηλά στο ρέμα των Αγίων Θεοδώρων προς τον ποταμό Ξερίλα (καθαρισμός & εκβάθυνση).

4. Πλήρης συντήρηση του Δημοτικού Καταστήματος της Θουρίας.

5. Χαρακτηρισμός Θουρίας ως Αστική Ζώνη.

6. Ολοκλήρωση διαδικασιών συντήρησης ετοιμόρροπων κατοικιών στη Θουρία.

7. Ολοκλήρωση αγωγού όμβριων υδάτων Α' φάση (εθνική οδός - Praktiker) και ολοκλήρωση απαλλοτριώσεων μέχρι τον ποταμό Ξερίλα.

8. Αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην ΑΣΟ Θουρίας σε νέο αθλητικό κέντρο.

9. Λειτουργία και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του μη ολοκληρωμένου γηπέδου Θουρίας.

10. Ολοκλήρωση και επέκταση του αποχετευτικού δικτύου (επέκταση ανατολικού σχεδίου & δυτικά).

11. Εφαρμογή της αποτύπωσης του μηχανικού κυρίου Γ. Μανδηλάρη για το Σχέδιο Πόλης και επέκταση.

12. Πλήρης επισκευή και νέο λαογραφικό μουσείο στο κτίριο του πρώην γυμνασίου Θουρίας.

13. Ανάπλαση (κυβόλιθοι) & δενδροφύτευση των περιοχών Καραγιανόρουγα, Φρουτζάλα & Καμάρες (πρόγραμμα παραδοσιακών οικισμών.)

14. Περιμετρικές αναπλάσεις σχολικών συγκροτημάτων & νέο δάπεδο παιδικής χαράς.

15. Φωτισμός κεντρικής πλατείας, αγοράς & πάρκου.

16. Συνεργασία με την Περιφέρεια για ολοκλήρωση αντιπλημμυρικού έργου στο τμήμα Βετσάδες.


⚜️ Ο κ.δήμαρχος Καλαμάτας δεν απάντησε για τα υφιστάμενα ζητήματα των Αρφαρών και της Θουρίας.

⚜️ Ακολουθεί το σχετικό βίντεο από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας (15/02/2023).